SOFTALL FORUM
Lista Forumurilor Pe Tematici
SOFTALL FORUM | Inregistrare | Login

POZE SOFTALL FORUM

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
oanacreatza la Simpatie.ro
Femeie
30 ani
Timis
cauta Barbat
31 - 46 ani
SOFTALL FORUM / Romanian Movies / Īn derivă (2010)  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
******* Administrator *******

Din: World internet
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 9562

Titlul: Īn derivă (2010)
Regia: Adrian Sitaru, Titus Muntean
Distribuţie: HBO
Sinopsis: Cine-ar fi crezut că doi oameni care discută faţă īn faţă pot oferi material pentru o experienţă mai intensă şi mai captivantă decāt cel mai bun thriller?
Īn derivă, primul serial produs de HBO Romānia, reprezintă nu numai o dramă de cea mai bună calitate (atāt la nivelul interpretării şi scriiturii, cāt şi la cel al regiei şi valorilor de producţie), dar şi o experienţă hipnotică construită ca o veritabilă enigmă poliţistă... Serialul Īn derivă vă va seduce de la primul episod. Unicitatea, simplitatea şi eficienţa conceptului original (o cameră, un psihoterapeut, unul sau doi pacienţi şi o şedinţă de terapie) - serialul israelian Be Tipul, creat de Hagai Levy - i-a făcut pe cei de la HBO US să-l adapteze pentru piaţa americană cu titlul de In Treatment. Be Tipul a devenit, aproape instantaneu, nu doar cea mai de succes dramă israeliană TV a tuturor timpurilor, dar şi cea mai premiată şi mai comentată, determinānd un număr impresionant de oameni să meargă la şedinţe terapie şi ridicānd preţurile din branşă. In Treatment, care īl are īn rolul principal pe Gabriel Byrne, a cāştigat, la rāndul său, aprecierea criticilor dar şi nenumărate premii Emmy, Globul de Aur, Emmy şi Peabody. Serialul a fost adaptat, deja, īn Serbia şi Olanda şi, de asemenea, va fi produs īn Polonia, Ungaria şi Moldova.

Be Tipul, o descriere realistă a terapiei
Despre Hagai Levy, creatorul seriei, s-a scris că a pus īn scenă, triumfal, drama psihoterapiei.
Levy mărturiseşte că a scris dintr-o experienţă obţinută la prima mānă, pentru că īntreaga viaţă a fost un pacient al cabinetelor de psihoterapie şi pentru că a studiat psihologia īnainte de a face şcoala de film. Ca regizor, a fost īntotdeauna interesat mai mult de situaţiile intime decāt de producţii mari. Şi pentru el, terapia rămāne cea mai intimă experienţă din lume.
Pānă la Be Tipul, psihoterapia a fost descrisă īn serialele TV şi īn filme (jumătate din filmografia lui Woody Allen, de exemplu) īntr-o formă caricaturală. Levy şi-a propus să prezinte această ştiinţă īntr-o manieră serioasă şi mai complexă. Pentru autor, a fost foarte important să arate că, īn fotoliul terapeutic, exista o persoană īn carne şi oase, cu o viaţă bogată şi complicată. Şi-a dorit să spună poveşti arhetipale despre oameni normali, fluenţi, empatici cu care oricine se poate identifica, şi nu despre cazuri patologice. A lucrat īn permanenţă cu o echipă de psihologi şi de consilieri.
Provocările versiunii romāneşti

Deşi Īn derivă are la bază originalul israelian, echipa serialului, de la scenarişti şi actori pānă la regizori şi producători, s-a străduit să ofere publicului romān un serial 100% autohton, adaptat realităţilor din Romānia.

Un rol unic pentru Marcel Iureş
Īn derivă e un serial despre un terapeut cu două feţe: īn timpul şedinţelor e calm, rafinat, īnţelept. Atunci cānd se află, la rāndul lui, īn fotoliul de pacient, devine obosit, agresiv, defensiv, se īndoieşte de sine. Un teraput care reuşeşte să vadă prin toţi, mai puţin prin el īnsuşi. Provocarea implicită a unui astfel de rol i-a făcut pe producători să se gāndească, de la bun īnceput, la Marcel Iureş - marele actor romān are o capacitate extraordinară de a sugera atāt nobleţea, cāt şi patosul.
Lipsa de mişcare lucrează īn favoarea serialului - cuvintele şi expresiile faciale produc un adevărat vortex intens şi intim şi lasă povestea să curgă īn direcţii din cele mai neaşteptate şi şocante. Marcel Iureş face un rol greu şi epuizant: trebuie să asculte şi, īn acelaşi timp, să exprime compasiune şi emoţii contradictorii, greu de stăpānit. E vorba de o bătălie a voinţelor şi a prim-planurilor: şi el şi ceilalţi actori au avut de transmis, cu subtilitate şi economie de mijloace, o multitudine de sentimente. Actorii au avut oportunitatea şi obligaţia de a confisca şi a-şi īnsuşi aparatul de filmat.
Natura esenţializată a serialului pune personajele īn prim plan, astfel īncāt cel mai mic gest al actorilor devine crucial. E vorba de dramatism īn cea mai pură formă.

Un “tratament" ce creează dependenţă
Īn derivă e un serial psihologic ce se degustă īn doze mici şi puternice.
Dacă v-aţi īntrebat pānă unde poate merge un serial TV, cāt de puternic şi de rezonant poate el fi fără să apeleze la efecte speciale şi la poveşti extravagante, pānă unde poate ajunge rafinamentul regiei, actoriei şi scriiturii, atunci veţi avea răspunsul uitāndu-vă la Īn derivă. Structura serialului e bazată pe o serie de piese īntr-un act, mici furtuni emoţionale care se acumulează īntr-o dramă psihologică mistuitoare.

Īn Derivă e un serial al cuvintelor şi imaginilor, al proiecţiilor mentale şi al sentimentele pe care acestea le generează. Scenariile te duc īn locuri vii şi distante - fără să părăsească biroul terapeutului. Īn derivă e terapia prin cuvinte, adusă pe ecran īn toată durerea, claustrofobia, defensivitatea şi revelaţia ei.

Pānă la urmă, miza unei şedinţe de terapie nu diferă mult de cea a unui interogatoriu de poliţie: la fel ca un detectiv, terapeutul īncearcă să se insinueze īn mintea pacientului, să-i īnvingă sistemul de apărare şi să extragă, chiar şi fără voia acestuia, adevărul. Dacă īntr-un serial poliţist bănuiala se mută de la un suspect la altul, aici suspiciunea oscilează de la un simptom la altul. Freud, de pildă, a asemuit psihanaliza arheologii, considerānd-o "dezgroparea unor straturi de īnţelesuri ascunse adānc īn spatele ruinelor".
Plăcerea vizionării e sporită de factorul surpriză - de multe ori, personajele spun exact opusul a ceea ce simt iar comentariile şi confesiunile aparent īntāmplătoare, dar pline de semnificaţii vin atunci cānd te aştepţi mai puţin. E fascinant să prinzi din zbori acele frānturi trecătoare ale inconştientului ce apar şi dispar ca bulele de la suprafaţa unei ape. Cabinetul de terapie funcţionează ca o oală sub presiune, unde atmosfera se condensează din ce īn ce mai tare, oscilānd de la insuportabil la euforic, īn funcţie de pacient şi de situaţie.
Evident, fiecare episod e o distilare artistică. Īn derivă nu-şi propune să fie o replică fidelă a procesului terapeutic. Avem de-a face cu o versiune comprimată.
Īn derivă e fascinant şi pentru că ascunde informaţia pe cāt de inteligent o revelează. Fiecare sesiune e plină de aluzii şi eschivări, de durerea negării şi uşurarea mărturisirii, are īntoarceri de situaţie īn buclă şi ne oferă nenumărate indicii ascunse care sunt invizibile pentru personaje, dar captivante pentru spectator.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la